Ce sunt laboratoarele de inovare publică?
1- 7 minute
- 2 metode
Laboratoarele de inovare publică crează moduri de a lucra colaborativ între sectorul public, privat, academic și civic, și pot opera în condiții de ambiguitate și volatilitate. Rezultatele obținute pot fi îmbunătățirea unui serviciu public, deblocarea unor subiecte complexe ce au nevoie de o abordare sistemică, iar pe termen lung creșterea încrederii în ceea ce putem realiza împreună pentru orașe în care îți este drag să locuiești.
Explicăm trei elemente principale pentru a înțelege cum funcționează o astfel de structură, utilizând exemple din experiența constituirii primului laborator de inovare publică din România în perioada 2017-2022: (1) forma de organizare ; (2) principiile de inovare utilizate și (3) deschiderea către parteneriat.
Oferim și o serie de resurse despre alte practici existente, asemănătoare cu laboratoarele de inovare publică, precum și lecțiile învățate până acum de echipa noastră din construcția Diviziei de Inovare Cluj-Napoca.
Anamaria este economist cu specializare în metode comportamentale și lider pentru practici de inovare urbană, cu peste 15 ani de experiență internațională. Între 2017-2022 a dezvoltat și condus primul laborator de inovare publică din Estul Europei, în Cluj-Napoca.
metode
O listă de referințe cu cele mai importante studii despre activitatea laboratoarele de inovare la nivel internațioal, și recomandări despre alte practici similare de urmărit.
Un compendiu de 2 studii ce explică procesul constituirii Diviziei de Inovare Cluj-Napoca, rezultatele proiectelor pilot implementate pe subiecte legate de mobilitate urbană, viitorul muncii, și reziliență urbană, precum și finalizarea activităților Diviziei de Inovare și transferul acestora către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, către Centrul de Inovare și Imaginație Civică.