Utilizarea datelor geo-spatiale pentru fundamentarea politicilor publice

4
  • 15 minute
  • 1 metodă

Luarea deciziilor bazate pe date reprezintă procesul prin care actorii locali relevanți folosesc datele pentru a dezvolta politici locale și a lua decizii eficiente, eficace, exacte și măsurabile atunci când planifică ce servicii publice sau intervenții să dezvolte, cui se adresează, cu ce conținut și unde sunt localizate.

Datele geospațiale sunt acele date care descriu obiecte, evenimente sau alte caracteristici, și localizarea acestora. Astfel, datele geospațiale permit înțelegerea și evaluarea impactului local sau teritorial al proiectelor de dezvoltare sau politicilor publice. Lucrul cu date geospațiale presupune mai multe etape: colectarea datelor, structurarea acestora, analiza și gestiunea datelor, iar fiecare etapă prezintă provocări specifice. 

Există o diversitate de soluții și instrumente pentru utilizarea și valorificarea datelor geospațiale, de la cele mai simple (de ex. baze de date și platforme GIS), la cele mai complexe (de ex. centru de inteligență urbană sau panouri de bord și platforme complexe de date urbane). Totodată, există numeroase instrumente open source care pot fi utilizate pentru procesarea și vizualizarea datelor, asigurând accesibilitatea pentru toți utilizatorii interesați. 

Ioana este expert senior în dezvoltare urbană și Partener în cadrul grupului Civitta.

 

Reinhold este urbanist specializat în mobilitate urbană, vizualizare și analiza de date spațiale și planificare urbană. Este partener asociat în cadrul grupului Civitta

metode

1
Colecție de soluții open source pentru utilizarea datelor geospațiale

alte module

Ce sunt laboratoarele de inovare publică?

1

Cadrul legal pentru colaborări multi-actori

2

Schimbări de comportament prin politici publice

3

Dezvoltarea unei culturi de colaborare prin Design Thinking

5

Cum începem?

6