Schimbări de comportament prin politici publice

3
  • 11 minute
  • 2 metode

Modulul ilustrează cum se pot aplica principiile economiei comportamentale și rezultatele studiilor experimentale în administrația publică și în fundamentarea politicilor publice.

Exemplele prezentate acoperă diverse probleme transversale, precum creșterea gradului de colectare a taxelor sau schimbarea tiparelor privind reciclarea, pornind de la tehnici comportamentale ce explorează importanța normelor sociale, a unor instrucțiuni cât mai precise pentru realizarea unui comportament sau a utilizării unor factori catalizatori pentru declanșarea unui comportament.

La nivel practic, roata schimbării comportamentului este instrumentul ce oferă un cadru structurat de analiză a comportamentului (în baza unui diagnostic de tip capabilitate-oportunitate-motivație), o serie de intervenții posibile (educație, constrângere, restructurarea mediului etc.), respectiv o gamă relevantă de opțiuni de implementare (politici fiscale, comunicare, legislație etc.).

Rodica Ianole-Calin este profesor universitar la Universitatea din București și director de cercetare în UrbanINC, susținând dezvoltarea domeniului economiei comportamentale.

metode

1
Roata schimbării comportamentale

Roata schimbării comportamentului este un model ce sintetizează 19 teorii privind schimbările de comportament, oferind o abordare sistematică de analiză și design de intervenții.

2
Modelul COM-B

Modelul COM-B își propune să identifice determinanții unei schimbări de comportament pornind de la trei dimensiuni: capabilitatea, oportunitate și motivație.

alte module

Ce sunt laboratoarele de inovare publică?

1

Cadrul legal pentru colaborări multi-actori

2

Utilizarea datelor geo-spatiale pentru fundamentarea politicilor publice

4

Dezvoltarea unei culturi de colaborare prin Design Thinking

5

Cum începem?

6